Krążki cebulowe w płatkach kukurydzianych

krazki-cebulowe-w-platkach-kukurydzianych

Mleko w cieście można zastąpić piwem

250 g płatek kukurydzianych typu Corn Flakes

700 g cebuli

olej

 

Ciasto;

1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 jajko

1, 5 łyżeczki soli

1, 5 szklanki zimnego mleka ( 375 ml )

 

Wszystkie składniki ciasta dokładnie utrzeć

Płatki wsypać do woreczka i rozgnieść wałkiem

Cebule obrać i pokroić na plastry po czym rozdzielić każdy plaster na krążki.

Krążki wrzucić do ciasta, delikatnie całość wymieszać.

Każdy krążek wyjąć z ciasta i obtoczyć w płatkach, następnie smażyć na gorącym oleju z obu stron

Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku