Kurczak faszerowany z kapustą i grzybami z dodatkiem sosu grzybowego

kurczak-faszerowany-kapusta-i-grzybami-z-dodatkiem-sosu-grzybowego2

1 kurczak ( około 1800 g )

500 g kapusty kiszonej

250 g dowolnych mrożonych grzybów ( lub świeżych )

1 torebka sosu grzybowego ( bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i barwników )

1 średnia cebula

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Przyprawa do kurczaka

50 ml wody

3 łyżki oleju

 

Cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać pokrojone grzyby.

Gdy grzyby z cebulą chwilkę się podsmażą, dodać posiekaną kapustę.

Całość chwilkę poddusić, wsypać natkę pietruszki, pieprz oraz sos grzybowy, po czym wszystko dokładnie wymieszać.

Kurczaka nasmarować olejem i natrzeć przyprawą do kurczaka, następnie nadziać farszem.

Do żaroodpornej brytfanki wlać wodę, położyć nafaszerowanego ptaka i przykryć pokrywką.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 70 minut ( grzanie górne i dolne)

Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 10 minut.