Kurczak faszerowany z kapustą i grzybami z dodatkiem sosu grzybowego
1 kurczak ( około 1800 g )
500 g kapusty kiszonej
250 g dowolnych mrożonych grzybów ( lub świeżych )
1 torebka sosu grzybowego ( bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i barwników )
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Przyprawa do kurczaka
50 ml wody
3 łyżki oleju
Cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać pokrojone grzyby.
Gdy grzyby z cebulą chwilkę się podsmażą, dodać posiekaną kapustę.
Całość chwilkę poddusić, wsypać natkę pietruszki, pieprz oraz sos grzybowy, po czym wszystko dokładnie wymieszać.
Kurczaka nasmarować olejem i natrzeć przyprawą do kurczaka, następnie nadziać farszem.
Do żaroodpornej brytfanki wlać wodę, położyć nafaszerowanego ptaka i przykryć pokrywką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 70 minut ( grzanie górne i dolne)
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 10 minut.