Serowo kokosowe kule zatopione w murzynku

12-crop

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

Kule;

750 g półtłustego twarogu

150 g wiórek kokosowych

100 g cukru pudru

1 średnie jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią )

1 łyżka suchego budyniu waniliowego

 

Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić)

Następnie do twarogu dodać kokos, cukier puder, cukier waniliowy, jajka, budyń, po czym wszystko zagnieść na jednolitą masę.

Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować i posypać bułką tartą.

Dłońmi uformować kule o średnicy około 3 cm, i w niewielkich odstępach ułożyć na dnie tortownicy.

Ciasto;

2 średnie jajka

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżki kakao

2 łyżki dżemu ( 80 g )

2 szklanki mąki ( 320 g )

125 ml oleju

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka kefiru

1 łyżeczka przyprawy do piernika ( lub cynamonu albo kawy rozpuszczalnej)

 

Jaja, cukier, dżem , kakao, utrzeć, następnie dodać pozostałe składniki i wszystko ponownie zmiksować.

Ciastem oblać kule, tak aby nie było widać sera ( najlepiej zrobić to łyżką )

Piec w temperaturze 180 ° C około 45 minut ( grzanie górne i dolne )

Po wystygnięciu ciasto oblać polewą i posypać wiórkami kokosowymi

 

Polewa;

125 g margaryny ( lub masła )

3 łyżki cukru

2 kopiaste łyżki kakao

1 płaska łyżeczka żelatyny

4 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)

W garnuszku roztopić margarynę z cukrem, od momentu wrzenia, gotować 1 minutę.

Następnie wsypać kakao, ściągnąć garnuszek z ognia, dodać ciepłą żelatynę i wymieszać.

 

Na tej stronie jest podany przepis na  sernik kawowy z pierniczkami

12a

12b