Śledzie z suszonym czosnkiem niedźwiedzim
500 g solonych filetów śledziowych
2 średnie cebule pokrojone w cienkie piórka
1 paczuszka czosnku niedźwiedziego
3 ząbki czosnku
3 ogórki konserwowe w drobną kostkę
70 g zielonych oliwek bez pestek ( można pominąć )
1-2 łyżki soku z cytryny
czarny pieprz mielony
1 szklanka oleju
Płaty śledziowe wymoczyć i w mleku lub wodzie, następnie wysuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki.
Pokrojone śledzie włożyć do miski, dodać czosnek niedźwiedzi, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cebulę, ogórki konserwowe, oliwki pokrojone w plastry oraz sok z cytryny i pieprz.
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć wszystko do słoika, zalać olejem i przechować w lodówce.