Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

sledzie-z-czosnkiem-niedzwiedzim5

500 g solonych filetów śledziowych

2 średnie cebule pokrojone w cienkie piórka

1 paczuszka czosnku niedźwiedziego

3 ząbki czosnku

3 ogórki konserwowe w drobną kostkę

70 g zielonych oliwek bez pestek ( można pominąć )

1-2 łyżki soku z cytryny

czarny pieprz mielony

1 szklanka oleju

 

Płaty śledziowe wymoczyć i w mleku lub wodzie, następnie wysuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki.

Pokrojone śledzie włożyć do miski, dodać czosnek niedźwiedzi, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cebulę, ogórki konserwowe, oliwki pokrojone w plastry oraz sok z cytryny i pieprz.

Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie przełożyć wszystko do słoika, zalać olejem i przechować w lodówce.