Sernik wiedeński
Sernik jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, nie ubijałam białek tylko dałam całe jajka, a masło zamieniłam na kremówkę.
Ważne aby sera nie ucierać za długo bo zrobi się wodnisty.
1 kg mielonego twarogu ( półtłusty lub tłusty )
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie
200 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
Tortownicę o średnicy 25 cm nie smarować tłuszczem tylko położyć na dno papier pergaminowy ( bez boków)
Do zmielonego sera dodać jajka, cukier, budynie, po czym wszystko delikatnie zamieszać mikserem.
Następnie ubić na sztywno zimną kremówkę z cukrem waniliowym i dodać ją do masy serowej, ponownie delikatnie wszystko zmiksować.
Masę przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 55 minut ( grzanie górne i dolne )
Studzić w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.