Sernik wiedeński

sernik

Sernik jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, nie ubijałam białek tylko dałam całe jajka, a masło zamieniłam na kremówkę.

Ważne aby sera nie ucierać za długo bo zrobi się wodnisty.

1 kg mielonego twarogu ( półtłusty lub tłusty )

1 szklanka cukru

4 jajka

2 budynie

200 ml śmietany kremówki 30 %

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Tortownicę o średnicy 25 cm nie smarować tłuszczem tylko położyć na dno papier pergaminowy ( bez boków)

Do zmielonego sera dodać jajka, cukier, budynie, po czym wszystko delikatnie zamieszać mikserem.

Następnie ubić na sztywno zimną kremówkę z cukrem waniliowym i dodać ją do masy serowej, ponownie delikatnie wszystko zmiksować.

Masę przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 55 minut ( grzanie górne i dolne )

Studzić w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.

sernik-wiedenski-po-mojemu4