Kotlety z filetów udźca kurczaka w aromatycznym cieście

kotlety-z-filetow-udzca-kurczaka-w-aromatycznym-ciescie

Filety można również robić w tradycyjny sposób, tak jak robi się kotlety schabowe, mają tę zaletę iż w przeciwieństwie do schabowego są bardzo soczyste.

1 kg filetów z udźca kurczaka

Ciasto;

5 łyżek mąki ziemniaczanej ( 120 g )

4 jajka

2 łyżeczki granulowanego czosnku

4 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka papryki słodkiej ( lub ostrej )

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

3 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki soli ( niepełne)

 

Wszystko dokładnie utrzeć.

Z filetów usunąć tłuste części i rozbić na plastry.

Każdy plaster mięsa zanurzyć w cieście, kładąc jeden na drugim i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Smażyć na gorącym oleju z obu stron.

kotlety

 

Tutaj jest podany przepis na Kotlety schabowe w cieście czosnkowym lub musztardowym