Kotlety z filetów udźca kurczaka w aromatycznym cieście
Filety można również robić w tradycyjny sposób, tak jak robi się kotlety schabowe, mają tę zaletę iż w przeciwieństwie do schabowego są bardzo soczyste.
1 kg filetów z udźca kurczaka
Ciasto;
5 łyżek mąki ziemniaczanej ( 120 g )
4 jajka
2 łyżeczki granulowanego czosnku
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej ( lub ostrej )
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki soli ( niepełne)
Wszystko dokładnie utrzeć.
Z filetów usunąć tłuste części i rozbić na plastry.
Każdy plaster mięsa zanurzyć w cieście, kładąc jeden na drugim i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Tutaj jest podany przepis na Kotlety schabowe w cieście czosnkowym lub musztardowym