Szarlotka na makowcu

szarlotka-na-makowcu1

Ciasto wyszło smaczne i bardzo wilgotne.

Ciasto;

2 szklanki mąki ( 320 g )

0,5 szklanki cukru pudru ( 80 g )

125 g masła o temperaturze pokojowej

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

szczypta soli

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i zagnieść

Ciasto podzielić na 2 nierówne części.

Mniejszą część włożyć do woreczka i zamrażarki.

Większą częścią ciasta wylepić dno wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 24 cm x 24 cm

Następnie nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 15 minut.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na 15 minut ( grzanie górne i dolne)

 

Masa makowa;

1 puszka gotowej masy makowej ( 850 g )

100 g migdałów w płatkach

1 suchy budyń

2 łyżki kaszy manny

2 jajka

parę kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki masy wymieszać.

 

Masa z jabłek;

1 kg obranych i pokrojonych na mniejsze części jabłek

50 ml wody

3 łyżki cukru

2 łyżeczki cynamonu

2,5 łyżki kaszy manny

Jabłka poddusić z wodą, a gdy zmiękną ugnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową, następnie wyłożyć prażone jabłka i wyrównać.

Na górę zetrzeć schłodzoną część ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na około 45 minut.

 

Na tej stronie jest pokazany przepis na sernik z makiem

Oraz przepis na szybką szarlotkę

szarlotka-na-makowcu39

szarlotka-na-makowcu30

szarlotka-na-makowcu31

szarlotka-na-makowcu32

szarlotka-na-makowcu33

szarlotka-na-makowcu34