Szarlotka na makowcu
Ciasto wyszło smaczne i bardzo wilgotne.
Ciasto;
2 szklanki mąki ( 320 g )
0,5 szklanki cukru pudru ( 80 g )
125 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i zagnieść
Ciasto podzielić na 2 nierówne części.
Mniejszą część włożyć do woreczka i zamrażarki.
Większą częścią ciasta wylepić dno wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 24 cm x 24 cm
Następnie nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 15 minut.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na 15 minut ( grzanie górne i dolne)
Masa makowa;
1 puszka gotowej masy makowej ( 850 g )
100 g migdałów w płatkach
1 suchy budyń
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
parę kropel aromatu migdałowego
Wszystkie składniki masy wymieszać.
Masa z jabłek;
1 kg obranych i pokrojonych na mniejsze części jabłek
50 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2,5 łyżki kaszy manny
Jabłka poddusić z wodą, a gdy zmiękną ugnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową, następnie wyłożyć prażone jabłka i wyrównać.
Na górę zetrzeć schłodzoną część ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na około 45 minut.
Na tej stronie jest pokazany przepis na sernik z makiem
Oraz przepis na szybką szarlotkę