Skrzydła indycze z piekarnika
4 skrzydła indycze
Marynata;
2 łyżki miodu
3 łyżki płynnej przyprawy do zup ( lub sosu sojowego)
1 łyżka musztardy
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
Dodatkowo;
2 łyżeczki oleju do wysmarowania blachy
4 łyżki wody
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Skrzydła przeciąć na pół i obtoczyć w marynacie, po czym odstawić do lodówki na parę godzin.
Mięso ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce, następnie wlać 4 łyżki wody.
Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 100 minut. ( grzanie górne i dolne)
Gdy skrzydła są już dostatecznie miękkie, zdjąć folię i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut (bez przykrycia) aż się zrumienią.