Skrzydła indycze z piekarnika

skrzydla-indycze-z-piekarnika35

4 skrzydła indycze

Marynata;

2 łyżki miodu

3 łyżki płynnej przyprawy do zup ( lub sosu sojowego)

1 łyżka musztardy

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżka oleju

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

Dodatkowo;

2 łyżeczki oleju do wysmarowania blachy

4 łyżki wody

 

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Skrzydła przeciąć na pół i obtoczyć w marynacie, po czym odstawić do lodówki na parę godzin.

Mięso ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce, następnie wlać 4 łyżki wody.

Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 100 minut. ( grzanie górne i dolne)

Gdy skrzydła są już dostatecznie miękkie, zdjąć folię i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut (bez przykrycia) aż się zrumienią.