Aromatyczna kaczka z jabłkami
Kaczkę można natrzeć tradycyjnie, tylko solą i suszonym majerankiem. Ja użyłam dodatkowych przypraw, ale można je pominąć.
Kaczka ( 2kg )
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1,5 łyżki majeranku
Kaczkę umyć i wysuszyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać ( oprócz majeranku) i natrzeć mięso wewnątrz i zewnątrz.
Następnie kaczkę natrzeć majerankiem i włożyć do lodówki na całą noc.
Dodatkowo przygotować;
6 jabłek
2 łyżeczki majeranku
Dwa jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wymieszać z jedną łyżeczką majeranku
Kaczkę nadziać jabłkami z majerankiem, następnie włożyć do żaroodpornej brytfanki i przykryć.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200° C przez 1 godzinę, po tym czasie mięso polać wytapiającym się tłuszczem, ponownie przykryć i zmniejszyć temperaturę do 180 ° C, piec jeszcze 1 godzinę ( w połowie pieczenia ponownie polać tłuszczem)
Po 2 godzinach pieczenia kaczkę wyjąć, sprawdzić czy jest już dostatecznie miękka.
Gdy kaczka będzie już miękka wtedy ją wyjąć i położyć na pokrywkę z brytfanki ( lub blaszce)
Następnie lekko posmarować wytopionym tłuszczem i włożyć do piekarnika na około 8 minut (bez przykrycia) aż kaczka stanie się chrupiąca.
W czasie gdy kaczka nabiera w piekarniku chrupkości, wlać na patelnię 2 łyżki sosu z pieczenia, wrzucić resztę obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek, doprawić solą i resztą majeranku, po czym całość smażyć aż jabłka zmiękną.
Na półmisku ułożyć przyrumienioną kaczkę i obłożyć smażonymi jabłkami.