Aromatyczna kaczka z jabłkami

aromatyczna-kaczka-z-jablkami

Kaczkę można natrzeć tradycyjnie, tylko solą i suszonym majerankiem. Ja użyłam dodatkowych przypraw, ale można je pominąć.

 

Kaczka ( 2kg )

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

0,5 łyżeczki kolendry

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

1,5 łyżki majeranku

Kaczkę umyć i wysuszyć.

Wszystkie przyprawy wymieszać ( oprócz majeranku) i natrzeć mięso wewnątrz i zewnątrz.

Następnie kaczkę natrzeć majerankiem i włożyć do lodówki na całą noc.

 

Dodatkowo przygotować;

6 jabłek

2 łyżeczki majeranku

Dwa jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wymieszać z jedną łyżeczką majeranku

 

Kaczkę nadziać jabłkami z majerankiem, następnie włożyć do żaroodpornej brytfanki i przykryć.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200° C przez 1 godzinę, po tym czasie mięso polać wytapiającym się tłuszczem, ponownie przykryć i zmniejszyć temperaturę do 180 ° C, piec jeszcze 1 godzinę ( w połowie pieczenia ponownie polać tłuszczem)

Po 2 godzinach pieczenia kaczkę wyjąć, sprawdzić czy jest już dostatecznie miękka.

Gdy kaczka będzie już miękka wtedy ją wyjąć i położyć na pokrywkę z brytfanki ( lub blaszce)

Następnie lekko posmarować wytopionym tłuszczem i włożyć do piekarnika na około 8 minut (bez przykrycia) aż kaczka stanie się chrupiąca.

W czasie gdy kaczka nabiera w piekarniku chrupkości, wlać na patelnię 2 łyżki sosu z pieczenia, wrzucić resztę obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek, doprawić solą i resztą majeranku, po czym całość smażyć aż jabłka zmiękną.

Na półmisku ułożyć przyrumienioną kaczkę i obłożyć smażonymi jabłkami.

kaczusz

kacz