Ciasto łaciate

ciasto-laciate1

Masę twarogową przed włożeniem do piekarnika polałam lekko syropem trzcinowym, nie jest to jednak konieczne.

ciasto;

4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki tortowej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

150 g margaryny

125 ml gorącej wody

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

0,5 łyżeczki sody

szczypta soli

Margarynę rozpuścić i wystudzić.

Kawę wymieszać w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Całe jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem, sodą i kakao, dodać szczyptę soli, następnie wlać rozpuszczoną margarynę, i kawę.

Wszystko wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm.

Na cieście( za pomocą dwóch łyżeczek ) ułożyć porcje masy serowej.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 35 minut ( grzanie dolne i górne )

Masa serowa;;

0,5 kg mielonego twarogu

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka mleka w proszku ( nie granulowane )

Wszystko łyżką lekko wymieszać.

 

Przepis na tradycyjny poduszkowiec z nieco inną masą serową jest podany tutaj

ciasto-laciate32

 

ciasto-laciate3