Ciasto łaciate
Masę twarogową przed włożeniem do piekarnika polałam lekko syropem trzcinowym, nie jest to jednak konieczne.
ciasto;
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
150 g margaryny
125 ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
Margarynę rozpuścić i wystudzić.
Kawę wymieszać w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Całe jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem, sodą i kakao, dodać szczyptę soli, następnie wlać rozpuszczoną margarynę, i kawę.
Wszystko wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm.
Na cieście( za pomocą dwóch łyżeczek ) ułożyć porcje masy serowej.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 35 minut ( grzanie dolne i górne )
Masa serowa;;
0,5 kg mielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka w proszku ( nie granulowane )
Wszystko łyżką lekko wymieszać.
Przepis na tradycyjny poduszkowiec z nieco inną masą serową jest podany tutaj