Ciasto bounty
Biszkopt;
4 średnie jajka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać pozostałe składniki ( przesiane ) i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 13 minut ( grzanie górne i dolne )
Dodatkowo przygotować;
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Masa kokosowa;
600 ml mleka
300 g wiórek kokosowych
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
250 g masła
Budyń rozmieszać z niewielką ilością mleka ( około 0,5 szklanki)
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego mleka wsypać kokos i gotować aż wiórki wchłoną mleko ( cały czas mieszając)
Następnie do gorącej masy dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać budyń wymieszany z niewielką ilością mleka
Masę zagotować i wystudzić.
Upieczony i zimny biszkopt posmarować dżemem, następnie położyć masę kokosową i całość włożyć do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i polać polewą, ponownie włożyć do lodówki na całą noc.
Polewa;
150 g gorzkiej czekolady
80 ml mleka
0,5 łyżeczki żelatyny
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej
Ciasto z masą kokosową bez gotowania ( lub z masą orzechową podałam) tutaj