Ciasto bounty

ciasto-bounty

 

Biszkopt;

4 średnie jajka

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać pozostałe składniki ( przesiane ) i delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 13 minut ( grzanie górne i dolne )

Dodatkowo przygotować;

5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

 

Masa kokosowa;

600 ml mleka

300 g wiórek kokosowych

3 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cukru

1 budyń waniliowy

250 g masła

Budyń rozmieszać z niewielką ilością mleka ( około 0,5 szklanki)

Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gotującego mleka wsypać kokos i gotować aż wiórki wchłoną mleko ( cały czas mieszając)

Następnie do gorącej masy dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać budyń wymieszany z niewielką ilością mleka

Masę zagotować i wystudzić.

 

Upieczony i zimny biszkopt posmarować dżemem, następnie położyć masę kokosową i całość włożyć do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć i polać polewą, ponownie włożyć do lodówki na całą noc.

 

Polewa;

150 g gorzkiej czekolady

80 ml mleka

0,5 łyżeczki żelatyny

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej

 

Ciasto z masą kokosową bez gotowania ( lub z masą orzechową podałam)  tutaj