Tarta z kurkami, porem i szynką parmeńską
Ciasto;
1,5 szklanki mąki ( 240 g )
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
3-4 łyżki zimnej wody
100 g masła o temperaturze pokojowej
Składniki ciasta zagnieć i wylepić formę do tarty o średnicy 28 cm.
Następnie nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 0, 5 godz.
Po tym czasie włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 ° i piec około 10 minut ( grzanie górne i dolne)
Farsz;
200 g kurek
150 ziołowego serka śmietankowego
2 małe pory
0,5 łyżeczki tymianku
100 szynki parmeńskiej
4 jajka
200 ml słodkiej śmietany
sól, pieprz
Umyte kurki, pory oraz szynkę pokroić na małe kawałeczki, dodać tymianek i serek śmietankowy.
Wszystko wymieszać, następnie wlać jajka wymieszane ze śmietaną.
Całość doprawić solą i pieprzem
Gotową masą wlewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na około 15 minut