Tarta z kurkami, porem i szynką parmeńską

2

Ciasto;

1,5 szklanki mąki ( 240 g )

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

3-4 łyżki zimnej wody

100 g masła o temperaturze pokojowej

Składniki ciasta zagnieć i wylepić formę do tarty o średnicy 28 cm.

Następnie nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 0, 5 godz.

Po tym czasie włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 ° i piec około 10 minut ( grzanie górne i dolne)

 

Farsz;

200 g kurek

150 ziołowego serka śmietankowego

2 małe pory

0,5 łyżeczki tymianku

100 szynki parmeńskiej

4 jajka

200 ml słodkiej śmietany

sól, pieprz

Umyte kurki, pory oraz szynkę pokroić na małe kawałeczki, dodać tymianek i serek śmietankowy.

Wszystko wymieszać, następnie wlać jajka wymieszane ze śmietaną.

Całość doprawić solą i pieprzem

Gotową masą wlewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na około 15 minut

1

3

4

5