Ciasto bananowe z musem czekoladowym

ciasto-bananowe-z-musem-czekoladowym

 

Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając gotowych biszkopcików.

Biszkopt;

3 duże jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki maki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka gorzkiego kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia

Całość delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm (z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia)

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 10 minut

 

Masa bananowa;

600 g obranych bananów

50 ml soku z cytryny

400 ml śmietany kremówki 30%

200 g gęstego jogurtu

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 galaretki cytrynowe

0,5 l gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zaczną tężeć.

Banany zmiksować ( lub rozgnieść widelcem ) i wymieszać z sokiem cytrynowym

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym

Zmiksowane banany wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną, jogurtem i gęstniejącą galaretką.

Masę wlać na upieczony spód biszkoptowy.

 

Mus czekoladowy;

500 ml śmietany 30 %

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

2 płaskie łyżeczki żelatyny

70 ml zimnej wody

W ciepłej kremówce rozpuścić obie czekolady i odstawić do lodówki aż będzie bardzo zimna.

Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu

Zimną kremówką (z rozpuszczonymi czekoladami ) ubić, dodać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać.

Gotowy mus wlać na stężałą masę bananową.

ciasto-bananowe-z-musem-czekoladowym17

  • jakie eleganckie 🙂 banany i czekolada, musiało być pysznie 🙂

  • Asia

    O jaki jogurt gęsty chodzi?
    I aby rozpuścić czekoladę trzeba podgrzać kremówkę?

    • Weronika Chilmon

      Chodzi o gęsty jogurt, może być z Bakomy, lub Tola z Biedronki.Trzeba podgrzać kremówkę razem z czekoladami.

  • Natalaja

    Nawet dobre wyszlo 😃

  • an19

    a czy można zastapić zelatyne czyms innnym albo ja pominac?

    • Weronika Chilmon

      Zamiennikiem żelatyny jest agar-agar, przyznam jednak że nigdy go używałam.