Papryka faszerowana o smaku orientalnym

papryka-faszerowana-o-smaku-orientalnym

1 kg mięsa mielonego wieprzowego

2 torebki brązowego ryżu

1,5 kg papryki czerwonej

450 g mrożonej mieszanki chińskiej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 średnie cebule pokrojone w kostkę

2 łyżki sosu sojowego ( lub maggi )

1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry

1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego

1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego

3 duże ząbki posiekanego czosnku

sól

bulion

Mieszankę chińską krótko blanszować i odcedzić.

Ryż ugotować do miękkości, a gdy wystygnie wymieszać z mięsem.

Do farszu dodać pietruszkę, cebulę, jedną pokrojoną w kostkę paprykę, sos sojowy, kolendrę, kmin, blanszowaną mieszankę chińską oraz sól, po czym wszystko dokładnie wymieszać.

Z papryki odciąć „czapeczkę” wydrążyć i nadziewać.

Nadziewane papryki ułożyć w garnku i przykryć odciętą „czapeczką”

Następnie wlać bulion do połowy wysokości papryk, przykryć i dusić około 25 minut.

Papryka faszerowana o smaku orientalnym09

 

papryka