Papryka faszerowana o smaku orientalnym
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 torebki brązowego ryżu
1,5 kg papryki czerwonej
450 g mrożonej mieszanki chińskiej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
2 łyżki sosu sojowego ( lub maggi )
1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
3 duże ząbki posiekanego czosnku
sól
bulion
Mieszankę chińską krótko blanszować i odcedzić.
Ryż ugotować do miękkości, a gdy wystygnie wymieszać z mięsem.
Do farszu dodać pietruszkę, cebulę, jedną pokrojoną w kostkę paprykę, sos sojowy, kolendrę, kmin, blanszowaną mieszankę chińską oraz sól, po czym wszystko dokładnie wymieszać.
Z papryki odciąć „czapeczkę” wydrążyć i nadziewać.
Nadziewane papryki ułożyć w garnku i przykryć odciętą „czapeczką”
Następnie wlać bulion do połowy wysokości papryk, przykryć i dusić około 25 minut.