Królik mojego dzieciństwa

Królik mojego dzieciństwa

1 królik

1 litr maślanki

5 ząbków czosnku

100 g surowego boczku wędzonego ( można pominąć )

pieprz, sól

1 płaska łyżka masła

1 płaska łyżka margaryny

1 płaska łyżeczka kminku

1 łyżeczka przyprawy do zup ( lub sosu sojowego )

 

Królika podzielić na części i zalać maślanką na całą noc.

Następnie umyć, wytrzeć do sucha i natrzeć solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem

Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie naszpikować królika małymi kawałeczkami boczku wędzonego ( dzięki temu nie będzie zbyt suchy)

Na patelni rozpuścić masło z margaryną, ułożyć królika posypanego kminkiem i obsmażyć z obu stron ( uważając aby czosnek się nie przypalił )

Następnie wlać niewieką ilość wody i dusić pod przykryciem aż do miękkości.

Sos przecedzić i zagęścić niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.

Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do zup

Królik mojego dzieciństwax1

 

Królik mojego dzieciństwax5

 

Królik mojego dzieciństwax8

 

Tutaj jest przepis na królika w śmietanie