Królik mojego dzieciństwa
1 królik
1 litr maślanki
5 ząbków czosnku
100 g surowego boczku wędzonego ( można pominąć )
pieprz, sól
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżka margaryny
1 płaska łyżeczka kminku
1 łyżeczka przyprawy do zup ( lub sosu sojowego )
Królika podzielić na części i zalać maślanką na całą noc.
Następnie umyć, wytrzeć do sucha i natrzeć solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem
Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie naszpikować królika małymi kawałeczkami boczku wędzonego ( dzięki temu nie będzie zbyt suchy)
Na patelni rozpuścić masło z margaryną, ułożyć królika posypanego kminkiem i obsmażyć z obu stron ( uważając aby czosnek się nie przypalił )
Następnie wlać niewieką ilość wody i dusić pod przykryciem aż do miękkości.
Sos przecedzić i zagęścić niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.
Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do zup
Tutaj jest przepis na królika w śmietanie