Smalec z mielonym mięsem

Smalec z mielonym mięsem22

 

Dodatek wody sprawia iż skwarki po usmażeniu nie są zbyt twarde.

800 g mielonej świeżej słoniny ( bez skóry)

200 ml zimnej wody

300 g mielonego surowego boczku wędzonego ( chudy)

600 g mielonej łopatki wieprzowej

2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę

4 duże posiekane ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

 

Do garnka wlać wodę i dodać słoninę, następnie słoninę topić aż będzie szklista.

Do szklistej słoniny dodać boczek wraz z mięsem i smażyć aż mięso będzie lekko zrumienione (około 35 minut ) często mieszając

Następnie dodać cebulkę i smażyć aż cebulka się lekko zezłoci ( można dodać jeszcze 3 łyżki mleka)

Smalec zdjąć z kuchenki, odstawić na chwilkę aby nieco ostygł i dopiero dodać rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do miseczek lub słoiczków, odstawić aby stężał.

Z tej ilości składników wychodzi około 1,5 litrowy słoik.

Propozycja;

Do mięsa i boczku można dodać również około 200 g mielonej wędzonej kiełbasy

Smalec z mielonym mięsem20

smalec z mielonym