Smalec z mielonym mięsem
Dodatek wody sprawia iż skwarki po usmażeniu nie są zbyt twarde.
800 g mielonej świeżej słoniny ( bez skóry)
200 ml zimnej wody
300 g mielonego surowego boczku wędzonego ( chudy)
600 g mielonej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę
4 duże posiekane ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Do garnka wlać wodę i dodać słoninę, następnie słoninę topić aż będzie szklista.
Do szklistej słoniny dodać boczek wraz z mięsem i smażyć aż mięso będzie lekko zrumienione (około 35 minut ) często mieszając
Następnie dodać cebulkę i smażyć aż cebulka się lekko zezłoci ( można dodać jeszcze 3 łyżki mleka)
Smalec zdjąć z kuchenki, odstawić na chwilkę aby nieco ostygł i dopiero dodać rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do miseczek lub słoiczków, odstawić aby stężał.
Z tej ilości składników wychodzi około 1,5 litrowy słoik.
Propozycja;
Do mięsa i boczku można dodać również około 200 g mielonej wędzonej kiełbasy