Drożdżowe racuchy na zmiksowanych brzoskwiniach

Racuchy drożdżowe na zmiksowanym musie brzoskwiniowym1

Lubię musy owocowe i często wymyślam różne dania z tym dodatkiem.

Składniki;

450 g obranych i zmiksowanych brzoskwiń ( mogą być z puszki, wcześniej odsączone)

3 szklanki mąki tortowej ( 480 g )

1,5 szklanki mleka ( 375 ml )

4 łyżki cukru

50 g świeżych drożdży

szczypta soli

50 ml oleju

2 jajka

 

Dodatkowo przygotować;

2 brzoskwinie

 

Do miski wlać zmiksowane owoce oraz wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli.

Następnie mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, po czym dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut aż rozczyn urośnie.

Rozczyn wlać do miski z mąką i owocami, dodać olej i jajka.

Wszystko zmiksować, przykryć i ostawić na 0,5 godziny aż ciasto urośnie.

Po tym czasie dodać 2 obrane brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę

Całość wymieszać i smażyć z obu stron na patelni lekko wysmarowanej olejem

Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub podawać z syropem klonowym albo syropem trzcinowym.

Racuchy drożdżowe na zmiksowanym musie brzoskwiniowym20

 

 

Racuchy drożdżowe na zmiksowanym musie brzoskwiniowym22

 

Racuchy drożdżowe na zmiksowanym musie brzoskwiniowym23