Drożdżowe racuchy na zmiksowanych brzoskwiniach
Lubię musy owocowe i często wymyślam różne dania z tym dodatkiem.
Składniki;
450 g obranych i zmiksowanych brzoskwiń ( mogą być z puszki, wcześniej odsączone)
3 szklanki mąki tortowej ( 480 g )
1,5 szklanki mleka ( 375 ml )
4 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
50 ml oleju
2 jajka
Dodatkowo przygotować;
2 brzoskwinie
Do miski wlać zmiksowane owoce oraz wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli.
Następnie mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, po czym dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut aż rozczyn urośnie.
Rozczyn wlać do miski z mąką i owocami, dodać olej i jajka.
Wszystko zmiksować, przykryć i ostawić na 0,5 godziny aż ciasto urośnie.
Po tym czasie dodać 2 obrane brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę
Całość wymieszać i smażyć z obu stron na patelni lekko wysmarowanej olejem
Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub podawać z syropem klonowym albo syropem trzcinowym.