Pierożańce

Pierożańce4

 

Potrawę proponuję podawać z czystym rosołem lub barszczem zamiast tradycyjnych krokietów.
Farsz do tej potrawy może być różny, np.z mięsa ugotowanego w rosole, które potem mielimy i doprawiamy.
Pierożańce podczas smażenia nie wchłaniają tłuszczu.

Ciasto;
1 kg mąki
750 ml jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
1 jajko
1 kopiasta łyżeczka sody

Wszystkie składniki ciasta zagnieść(gdyby za bardzo się lepiło,wtedy dodać odrobinę mąki)
Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 mm  i wykrawać krążki o dowolnej średnicy (użyłam talerzyka o średnicy 14 cm)
Na każdy krążek nałożyć farsz, zlepić po czym piec w głębokim oleju z dwóch stron jak pączki

Farsz;
1 kg mielonego mięsa z łopatki
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
250 g mozzarelli
przyprawa Maggi
sól,pieprz-do smaku
Na patelni podsmażyć cebulkę,dodać mielone mięso,oraz zioła.
Gdy całość jest już wystarczająco podsmażona dodać posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, całość doprawić solą i pieprzem