Jagodzianki
Ciasto
6 szklanek mąki (900 g )
10 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
125 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej
125 g rozpuszczonego masła
duża szczypta soli
Dodatkowo;
800 g jagód
6 łyżek cukru
1 suchy budyń śmietankowy
Wszystko wymieszać.
Lukier;
2 białka
200 g cukru pudru
Wszystko dokładnie utrzeć.
Wykonanie ciasta;
W połowie szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli, dodać resztę cukru, jajko oraz żółtka
Następnie wlać rozczyn i wyrabiać wlewając porcjami letnie mleko i kremówkę.
Na końcu dodać rozpuszczone i wystudzone masło po czym ponownie wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Miskę w ciastem przykryć i odstawić na około 1 godz. w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na stolnicy posypanej mąką, uformować wałek i podzielić na podłużne równe części.
Każdą część lekko rozwałkować , nałożyć jagody i zlepić.
Uformowane jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym (złączeniem do dołu ) w dużych odstępach i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 25 minut
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15 minut ( góra – dół )
Po wystygnięciu posmarować lukrem.