Jagodzianki

IMG_3508

Ciasto

6 szklanek mąki (900 g )

10 dag drożdży

2 jajka

2 żółtka

1 niepełna szklanka cukru

1 szklanka ciepłego mleka

125 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej

125 g rozpuszczonego masła

duża szczypta soli

 

Dodatkowo;

800 g jagód

6 łyżek cukru

1 suchy budyń śmietankowy

Wszystko wymieszać.

 

Lukier;

2 białka

200 g cukru pudru

Wszystko dokładnie utrzeć.

 

Wykonanie ciasta;

W połowie szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli, dodać resztę cukru, jajko oraz żółtka

Następnie wlać rozczyn i wyrabiać wlewając porcjami letnie mleko i kremówkę.

Na końcu dodać rozpuszczone i wystudzone masło po czym ponownie wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.

Miskę w ciastem przykryć i odstawić na około 1 godz. w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na stolnicy posypanej mąką, uformować wałek i podzielić na podłużne równe części.

Każdą część lekko rozwałkować , nałożyć jagody i zlepić.

Uformowane jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym (złączeniem do dołu ) w dużych odstępach i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 25 minut

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15 minut ( góra – dół )

Po wystygnięciu posmarować lukrem.