Truskawkowe kopczyki zatopione w masie śmietanowej
Biszkopt;
3 duże jaja
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na dno tortownicy o średnicy 28 cm położyć krążek papieru pergaminowego.
Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 12 minut ( grzanie górne i dolne )
Do kopczyków truskawkowych potrzeba:
11 – 12 małych pojemniczków (lub formę do muffinek)
500 g obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1, 5 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą zimne.
Truskawki zmiksować na mus, i wlać do nich zimną ( i płynną ) galaretkę.
Wszystko wymieszać i rozlać po równo do pojemniczków ( lub formy do muffinek ) i odstawić do lodówki aż zastygną
Stężałe galaretki wyciągnąć, włożyć na moment do gorącej wody i wyjąć z pojemniczków układając od razu na upieczonym biszkopcie w niewielkich odstępach ( trzeba pamiętać aby zostawić również odstęp od ściany formy.
Masa śmietanowa;
400 ml śmietany kremówki 30 %
400 ml gęstego jogurtu
300 g serka homogenizowanego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 płaskich łyżeczek żelatyny ( 30 g )
150 ml zimnego mleka
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.
Następnie do ubitej kremówki dodać jogurt i serek, całość wymieszać wlewając letnią żelatynę.
Masę wlać na kopczyki truskawkowe i włożyć do lodówki.
Następnie rozpuścić 0,5 gorzkiej czekolady z 3 łyżkami gorącego mleka i ozdobić górę ciasta.