Truskawkowe kopczyki zatopione w masie śmietanowej

Truskawkowe kopczyki zatopione w masie śmietanowej

Biszkopt;

3 duże jaja

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na dno tortownicy o średnicy 28 cm położyć krążek papieru pergaminowego.

Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 12 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Do kopczyków truskawkowych potrzeba:

11 – 12 małych pojemniczków (lub formę do muffinek)

500 g obranych truskawek

2 galaretki truskawkowe

1, 5 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą zimne.

Truskawki zmiksować na mus, i wlać do nich zimną ( i płynną ) galaretkę.

Wszystko wymieszać i rozlać po równo do pojemniczków ( lub formy do muffinek ) i odstawić do lodówki aż zastygną

Stężałe galaretki wyciągnąć, włożyć na moment do gorącej wody i wyjąć z pojemniczków układając od razu na upieczonym biszkopcie w niewielkich odstępach ( trzeba pamiętać aby zostawić również odstęp od ściany formy.

 

Masa śmietanowa;

400 ml śmietany kremówki 30 %

400 ml gęstego jogurtu

300 g serka homogenizowanego

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki cukru waniliowego

6 płaskich łyżeczek żelatyny ( 30 g )

150 ml zimnego mleka

Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.

Następnie do ubitej kremówki dodać jogurt i serek, całość wymieszać wlewając letnią żelatynę.

Masę wlać na kopczyki truskawkowe i włożyć do lodówki.

Następnie rozpuścić 0,5 gorzkiej czekolady z 3 łyżkami gorącego mleka i ozdobić górę ciasta.

Truskawkowe kopczyki zatopione w masie śmietanowej 5

Truskawkowe kopczyki zatopione w masie śmietanowej00