Pieczone gołąbki z kaszą orkiszową (bez tradycyjnego gotowania kapusty)
Gdy na dworze upał, lub gdy mamy za mały garnek, wtedy możemy sobie uprościć pracę i zamiast gotować kapustę wystarczy włożyć ją do mikrofalówki na pełną moc.
Czas zmiękczenia kapusty w mikrofalówce zależy od wielkości główki, moja kapusta była wczesna i mała, więc trzymałam ją 8 – 10 minut
2 młode kapusty
1200 g mielonego chudego mięsa wieprzowego
3 torebki kaszy orkiszowej ( 300 g )
2 cebule
2 łyżki oleju
3 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki płynnej przyprawy do zup
150 ml bulionu
sól
pieprz mielony
słodka papryka
Kaszę ugotować we wrzątku przez 10 minut, następnie odsączyć na sicie i wystudzić
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyć na oleju ( lub użyć garść prażonej )
Mięso wymieszać z kaszą, czosnkiem, cebulką, przyprawą do zup, solą i pieprzem.
Z kapusty wyciąć głąb, następnie położyć na talerzu ( wyciętym głąbem do dołu)
Każdą główkę włożyć osobno do mikrofalówki na około 10 minut
Na każdy liść nałożyć farsz i zawinąć.
Blaszkę wyłożyć niepotrzebnymi liśćmi kapusty.
Na liściach ułożyć gołąbki, posypać słodką papryką, następnie wlać bulion i przykryć folią aluminiową.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut