Pieczone gołąbki z kaszą orkiszową (bez tradycyjnego gotowania kapusty)

Pieczone gołąbki z kaszą orkiszową (bez gotowania kapusty)q

Gdy na dworze upał, lub gdy mamy za mały garnek, wtedy możemy sobie uprościć pracę i zamiast gotować kapustę wystarczy włożyć ją do mikrofalówki na pełną moc.

Czas zmiękczenia kapusty w mikrofalówce zależy od wielkości główki, moja kapusta była wczesna i mała, więc trzymałam ją 8 – 10 minut

2 młode kapusty

1200 g mielonego chudego mięsa wieprzowego

3 torebki kaszy orkiszowej ( 300 g )

2 cebule

2 łyżki oleju

3 ząbki posiekanego czosnku

2 łyżki płynnej przyprawy do zup

150 ml bulionu

sól

pieprz mielony

słodka papryka

Kaszę ugotować we wrzątku przez 10 minut, następnie odsączyć na sicie i wystudzić

Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyć na oleju ( lub użyć garść prażonej )

Mięso wymieszać z kaszą, czosnkiem, cebulką, przyprawą do zup, solą i pieprzem.

Z kapusty wyciąć głąb, następnie położyć na talerzu ( wyciętym głąbem do dołu)

Każdą główkę włożyć osobno do mikrofalówki na około 10 minut

Na każdy liść nałożyć farsz i zawinąć.

Blaszkę wyłożyć niepotrzebnymi liśćmi kapusty.

Na liściach ułożyć gołąbki, posypać słodką papryką, następnie wlać bulion i przykryć folią aluminiową.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut

Pieczone gołąbki z kaszą orkiszową (bez gotowania kapusty)00

 

Pieczone gołąbki z kaszą orkiszową (bez gotowania kapusty)cc

img_3238