Zielona sałata po śląsku
Sałatę w ten sposób podawali już nasi pradziadowie, w dzisiejszych czasach robi się ją już w nielicznych domach.
Zamiast boczku, często używane jest masło, wtedy 1 łyżkę masła przed wlaniem wody trzeba najpierw zezłocić.
Górę skrapia się paroma kleksami kwaśnej śmietany
2 średnie sałaty masłowe
Zalewa;
100 g surowego wędzonego boczku ( chudego)
2 łyżki octu spirytusowego 10% ( 25 ml )
2 łyżki cukru (30 g )
200 ml wody
szczypta soli
Sałatę umyć, wysuszyć i porwać na mniejsze części.
Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić na skwarki, następnie do boczku wlać wodę, dodać ocet, cukier i szczyptę soli,
Całość zagotować i odstawić to lekkiego wystudzenia.
Sałatę włożyć do miski, tuż przed podaniem wlać ciepłą zalewę ze skwarkami, wymieszać i natychmiast podawać, dodatkowo skropić jeszcze kwaśną śmietaną.