Sernik jogurtowo-śmietankowy

Sernik jogurtowo-śmietankowy2

 

W masie serowej jedynym środkiem spulchniającym są ubite białka.Jogurt grecki można również zamienić na gęstą śmietanę.

Kruchy spód;
2 szklanki mąki
100 g masła o temp.pokojowej
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej i kwaśnej śmietany(lub jogurtu)

Wszystko zagnieść i wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 28 cm na wysokość około 2 cm
Ciasto nakłuć widelcem, po czym wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 60 minut

Masa serowa;
0,5 kg białego serka typu kanapkowy (lub mielony półtłusty)
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
250 ml jogurtu greckiego
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka

Do twarogu wsypać cukier, cukier wanilinowy i żółtka.
Całość utrzeć lekko mikserem, po czym wlać śmietanę i jogurt.
Wszystko wymieszać i dodać ubite na sztywno ze szczyptą soli białka

Całość wymieszać ręcznie i wlać na surowe ciasto.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.