Ciasto truskawkowe

trus

 

Ciasto można również zrobić bez pieczenia używając podłużne biszkopty, lub podać w pucharkach jako deser.

Ciasto;

4 duże jajka

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki maki tortowej

1 łyżka maki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Dno blaszki o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C koło 10-12 minut

 

Masa truskawkowa;

450 g truskawek ( użyłam mrożonych )

800 g gęstego jogurtu

400 ml śmietany kremówki 30%

5 łyżek cukru pudru

3 łyżeczki cukru waniliowego

2 galaretki truskawkowe

200 ml gorącej wody

 

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.

Truskawki rozmrozić i zmiksować z cukrem, następnie dodać jogurt i wymieszać.

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, po czym dodać do jogurtu truskawkowego

Na końcu wlać zimną galaretką i całość dokładnie wymieszać.

Masę wlać na biszkopt, odstawić na godzinę do lodówki.

Na wierzch wlać tężejącą galaretkę i ponownie całość odstawić na parę godzin do lodówki.

 

Na wierzch ciasta potrzeba;

2 galaretki truskawkowe

750 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić i odstawić aż zaczną tężeć.

tr

tr1