Ciasto truskawkowe
Ciasto można również zrobić bez pieczenia używając podłużne biszkopty, lub podać w pucharkach jako deser.
Ciasto;
4 duże jajka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki maki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Dno blaszki o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C koło 10-12 minut
Masa truskawkowa;
450 g truskawek ( użyłam mrożonych )
800 g gęstego jogurtu
400 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 galaretki truskawkowe
200 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
Truskawki rozmrozić i zmiksować z cukrem, następnie dodać jogurt i wymieszać.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, po czym dodać do jogurtu truskawkowego
Na końcu wlać zimną galaretką i całość dokładnie wymieszać.
Masę wlać na biszkopt, odstawić na godzinę do lodówki.
Na wierzch wlać tężejącą galaretkę i ponownie całość odstawić na parę godzin do lodówki.
Na wierzch ciasta potrzeba;
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić i odstawić aż zaczną tężeć.