Śledzie marynowane w galarecie
Przepis jest bardzo prosty i szybki ponieważ użyłam do niego gotowych produktów
Śledzie można również pokroić w kostkę.
Przepis na 16 małych pojemniczków o pojemności 125 ml
3 słoiki śledzi marynowanych ( każdy słoik miał 400 g z zalewą )
2 średnie marchewki
0,5 małego selera
1 mały korzeń pietruszki
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
0,5 łyżeczki soli
1,5 litra wody
0,5 litra zalewy ze śledzi (dla smaku galarety)
1 lub 1,5 łyżki octu
40 g żelatyny
Obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa zalać wodą, dodać sól, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.
Następnie gotować wszystko aż do miękkości.
1 litr gorącego wywaru z warzyw przecedzić, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Wywar żelatyną odstawić aż będzie letni, po czym dolać jeszcze 0,5 litra zalewy ze śledzi i ocet.
Całość doprawić ewentualnie jeszcze odrobiną soli.
Do przygotowanych pojemniczków dodać pół plasterka ugotowanej marchewki, trochę cebulki ze słoika i jednego marynowanego śledzia ( można jeszcze dodać groszek konserwowy )
Wszystko zalać zimnym wywarem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Polecam również inne potrawy ze śledzi;
Śledzie z suszonym czosnkiem niedźwiedzim
Hekele śląska sałatka śledziowa
Sałatka z marynowanych śledzi podobna do czeskiego rybi salatu