Śledzie marynowane w galarecie

IMG_1529

Przepis  jest bardzo prosty i szybki ponieważ użyłam do niego gotowych produktów

Śledzie można również pokroić w kostkę.

Przepis na 16 małych pojemniczków o pojemności 125 ml

 

3 słoiki śledzi marynowanych ( każdy słoik miał 400 g z zalewą )

2 średnie marchewki

0,5 małego selera

1 mały korzeń pietruszki

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

0,5 łyżeczki soli

1,5 litra wody

0,5 litra zalewy ze śledzi (dla smaku galarety)

1 lub 1,5 łyżki octu

40 g żelatyny

Obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa zalać wodą, dodać sól, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.

Następnie gotować wszystko aż do miękkości.

1 litr gorącego wywaru z warzyw przecedzić, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.

Wywar żelatyną odstawić aż będzie letni, po czym dolać jeszcze 0,5 litra zalewy ze śledzi i ocet.

Całość doprawić ewentualnie jeszcze odrobiną soli.

Do przygotowanych pojemniczków dodać pół plasterka ugotowanej marchewki, trochę cebulki ze słoika i jednego marynowanego śledzia ( można jeszcze dodać groszek konserwowy )

Wszystko zalać zimnym wywarem i odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

IMG_1470

 

Polecam również inne potrawy ze śledzi;

Śledzie z suszonym czosnkiem niedźwiedzim

Śledzie w oleju z warzywami

Śledzie marynowane w ziołach

Sałatka śledziowa po cygańsku

Hekele śląska sałatka śledziowa

Sałatka z marynowanych śledzi podobna do czeskiego rybi salatu

Śledź w sosie musztardowym

Tatar ze śledzia