Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia
Składniki;
23 szt herbatników Petit Beurre
21 szt podłużnych biszkoptów (około 20 dag)
Krem budyniowy;
2 budynie bez cukru
0,5 litra mleka
6 łyżek cukru
1 kostka masła
Z budyniu, cukru i mleka ugotować budyń i ostudzić
Masło utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
Mus truskawkowy;
450 g truskawek ( użyłam mrożonych )
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody (375 ml)
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a rozmrożone truskawki zmiksować.
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia
Masa śmietankowo-jogurtowa;
350 – 400 ml śmietany kremówki 30%
400 g gęstego jogurtu
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, a jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
Całość ze sobą połączyć wlewając letnią żelatynę.
Wykonanie;
Formę o wym. 25 X 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym i ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę budyniową
Na masie budyniowej ułożyć obok siebie (zostawiając około 2 mm luzu) biszkopty,po czym wlać gęstniejący mus truskawkowy.
Gdy mus całkowicie stężeje wlać na górę masę śmietankowo-jogurtową.
Całość można ozdobić dodatkową porcją musu;
20 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a truskawki zmiksować.
Wszystko razem połączyć, odstawić do lekkiego zgęstnienia i ozdobić górę ciasta.
Polecam również inne przepisy z truskawkami;
Sernik z musem truskawkowym bez pieczenia
Serniczki truskawkowe w szklankach
Placek drożdżowy z truskawkami