Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki
Ciasto robione na szybko, do masy makowej dodałam galaretkę, dzięki temu masa jest bardziej stabilna podczas krojenia.
Biszkopt;
4 duże jajka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorzkiego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane przez sito pozostałe suche składniki oraz wlać olej
Dno blaszki o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° na około 15 minut.
Po upieczeniu wyłożyć ciasto na płócienną ściereczkę posypaną cukrem pudrem (tak aby papier znajdował się na górze)
Następnie delikatnie ściągnąć papier i jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku, po czym odstawić aż całkowicie wystygnie.
Dodatkowo przygotować;
1 puszka masy makowej ( używam z Helio, bo nie jest zbyt rzadka )
1 galaretka wiśniowa
150 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż ostygnie.
Masę makową włożyć do miski i i wymieszać z gęstniejącą galaretką ( można dodać jeszcze 4 łyżki mielonego suchego maku)
Następnie delikatnie rozwinąć zimny biszkopt i wysmarować masą makową, ponownie zawinąć (bez ścierki) jak najściślej.
Całość odstawić do lodówki, aż całkowicie się schłodzi.
Polewa;
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
Stężałą roladę oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem, następnie posypać posiekanymi migdałami
Roladę ponownie włożyć do lodówki aż czekolada dobrze zastygnie.
Tutaj mam przepis na prosty placek makowy z masą z puszki