Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki

Ciasto robione na szybko, do masy makowej dodałam galaretkę, dzięki temu masa jest bardziej stabilna podczas krojenia.

 

Biszkopt;

4 duże jajka

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 kopiaste łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka gorzkiego kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

 

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane przez sito pozostałe suche składniki oraz wlać olej

Dno blaszki o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° na około 15 minut.

Po upieczeniu wyłożyć ciasto na płócienną ściereczkę posypaną cukrem pudrem (tak aby papier znajdował się na górze)

Następnie delikatnie ściągnąć papier i jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku, po czym odstawić aż całkowicie wystygnie.

 

Dodatkowo przygotować;

1 puszka masy makowej ( używam z Helio, bo nie jest zbyt rzadka )

1 galaretka wiśniowa

150 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż ostygnie.

Masę makową włożyć do miski i i wymieszać z gęstniejącą galaretką ( można dodać jeszcze 4 łyżki mielonego suchego maku)

Następnie delikatnie rozwinąć zimny biszkopt i wysmarować masą makową, ponownie zawinąć (bez ścierki) jak najściślej.

Całość odstawić do lodówki, aż całkowicie się schłodzi.

Polewa;

100 g czekolady gorzkiej

4 łyżki mleka

Stężałą roladę oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem, następnie posypać posiekanymi migdałami

Roladę ponownie włożyć do lodówki aż czekolada dobrze zastygnie.

 

Tutaj mam przepis na prosty placek makowy z masą z puszki