Szampański tort truskawkowy

Szampański tort truskawkowy5

 

Biszkopt;
3 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Wszystko delikatne wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 29 cm ( dno wyłożyć papierem pergaminowym)
Piec w temp.180 stopni, około 12 minut

Masa truskawkowa;
3 jajka
5 łyżek cukru
3/4 szklanki półsłodkiego wina musującego
500 ml śmietany kremowej 30%
3 łyżeczki cukru wanilinowego
30 g żelatyny w proszku
300 g truskawek

Żelatynę zalać 0,5 szklanki wina musującego, odstawić aż na pęcznieje, po czym rozpuścić.
Truskawki zmiksować i wlać resztę wina musującego.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a śmietanę ubić z cukrem wanilinowym.
Masę jajeczną wymieszać z ubitą śmietaną i zmiksowanymi truskawkami, po czym wlać letnią żelatynę.
Całość dobrze wymieszać i gęstniejącą masę wlać na biszkopt.

Masa śmietankowa;
0,5 szklanki półsłodkiego wina musującego
10 g żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
400 ml śmietany kremowej 30%

Żelatynę zalać winem musującym, odstawić aż na pęcznieje, po czym rozpuścić.
Kremówkę ubić z cukrem wanilinowym i wlać letnią żelatynę.
Całość wymieszać i wlać na masę truskawkową.

Dodatkowo przygotować;
700 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
700 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie,odstawić aż zacznie tężeć.
Truskawki przekroić na połowę, ułożyć na torcie i zalać gęstniejącą galaretką.