Jaskółcze gniazda z płynnym żółtkiem

Jaskółcze gniazda z płynnym żółtkiem2

Jaskółcze gniazda, a może jaja po szkocku? Różne są nazwy tej potrawy, ale w grunice rzeczy chodzi o to samo.

1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam z szynki i łopatki )

1 mała kajzerka

1 jajko

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka musztardy

2 łyżeczki majeranku

1 łyżka płynnej przyprawy do zup ( opcjonalnie )

czarny pieprz mielony

sól

Kajzerkę namoczyć, odcisnąć i rozdrobnić.

Cebulę drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa wraz z rozdrobnioną kajzerką.

Dodać surowe jajko, musztardę, posiekany czosnek oraz przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Dodatkowo przygotować;

12 średnich jajek ugotowanych na półmiękko ( około 3 minuty)

mąka

bułka tarta

olej

2 małe rozbełtane surowe jajka

Porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach ( lub lekko rozwałkować między folią spożywczą )

Ugotowane jajko obtoczyć w mące, ułożyć na mięsie i zlepić, następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Smażyć w gorącym głębokim oleju aż do zrumienienia ( około 5- 6 minut)

Jasko

jask