Jaskółcze gniazda z płynnym żółtkiem
Jaskółcze gniazda, a może jaja po szkocku? Różne są nazwy tej potrawy, ale w grunice rzeczy chodzi o to samo.
1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam z szynki i łopatki )
1 mała kajzerka
1 jajko
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka płynnej przyprawy do zup ( opcjonalnie )
czarny pieprz mielony
sól
Kajzerkę namoczyć, odcisnąć i rozdrobnić.
Cebulę drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa wraz z rozdrobnioną kajzerką.
Dodać surowe jajko, musztardę, posiekany czosnek oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Dodatkowo przygotować;
12 średnich jajek ugotowanych na półmiękko ( około 3 minuty)
mąka
bułka tarta
olej
2 małe rozbełtane surowe jajka
Porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach ( lub lekko rozwałkować między folią spożywczą )
Ugotowane jajko obtoczyć w mące, ułożyć na mięsie i zlepić, następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Smażyć w gorącym głębokim oleju aż do zrumienienia ( około 5- 6 minut)