Pasta jajeczna z serem topionym i słonecznikiem
Do pasty można dodać również dowolną wędliną, rybę wędzoną lub z puszki, ewenualnie przeciśnięty ząbek czosnku
Słonecznik daje paście chrupkość, można go również wcześniej zmielić.
8 dużych jajek
400 g sera topionego o miękkiej konsystencji
1 łyżeczka musztardy
pęczek szczypiorku
1 mała cebulka
100 g łuskanego słonecznika
sól, pieprz
Tłuczkiem do ugniatania ziemniaków ugnieść jajka razem z serem.
Następnie dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, musztardę i słonecznik.
Całość wymieszać i doprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po paru godzinach, wtedy słonecznik trochę zmięknie.
Pastę przed podaniem trzeba wcześniej wyjąć z lodówki.