Ciasto makowo kokosowe
W tym cieście piecze się tylko biszkopt, pozostała część ciasta jest już bez pieczenia.
Biszkopt;
3 średnie jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do piecznia
Dno tortownicy o średnicy 29 cm wyłożyć papierem pergaminowym
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Do ubitych jajek wsypać przesiane obie maki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 13-15 minut ( grzanie dolne i górne)
Po upieczeniu gorące ciasto wyjąć z piekarnika, odkroić szybko nożem ciasto od formy i przerzucić do góry dnem na papier pergaminowy lub śniadaniowy ( wtedy biszkopt nie opadnie )
Na wystudzony biszkopt położyć masę makową, a na górę masę kokosową.
Całość polać polewą lub posypać tartą czekoladą.
Masa makowa;
150 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
300 g mielonego suchego maku
150 g dżemu wiśniowego lub pomarańczowego
200 g posiekanych bakalii
parę kropel olejku migdałowego
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier po czym podgrzewać aż wszystko się rozpuści.
Następnie wsypać mak, dodać dżem, bakalie oraz olejek migdałowy.
Całość chwilkę podgrzać, i wyłożyć masę na upieczony biszkopt.
Masa kokosowa;
350 ml mleka
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g cukru
250 kokosu
Mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym podgrzać, następnie wsypać wiórki kokosowe.
Całość podgrzewać aż do momentu gdy kokos wchłonie całe mleko.
Masę lekko wystudzić i wyłożyć na masę makową.