Gulasz z serc indyczych

Gulasz z serc indyczych2

Zamiast serc można użyć żołądków drobiowych

Potrawy nie trzeba niczym zagęszczać, rozgotowana cebula sama nada odpowiednią gęstość.

1 kg serc indyczych ( lub z kurczaka )

1 kg cebuli

1 łyżka majeranku

2 łyżki sosu sojowego maggi

1 łyżeczka soli

8 ząbków czosnku

2 płaskie łyżeczki suszonej ostrej papryki

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

czarny pieprz mielony

3 łyżki przecieru pomidorowego

Serca umyć, oczyścić i pokroić w kawałki.

Pokrojone serca włożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut, po czym odsączyć na durszlaku.

Podgotowane serduszka włożyć do głębokiej patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i sól.

Na końcu gdy serca będą miękkie, wsypać starty w dłoniach majeranek i sos sojowy.

gulasz

Wlać wodę (tylko tyle aby potrawa była lekko pokryta )

Całość przykryć pokrywką i dusić aż serca będą wystarczająco miękkie, po czym wsypać paprykę, dodać przecier pomidorowy (lub kwaśną gęstą śmietanę)

Wszystko jeszcze raz zagotować, w razie konieczności doprawić pieprzem.

Gulasz smakuje również podany z kleksem jogurtu greckiego

Gulasz z serc indyczych8