Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście

Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście NK

5 golonek wieprzowych ( bez kości i skóry )

Zalewa;

1 litr wody

2 łyżki soli

2 małe liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprz w kulkach

4 kulki jałowca

5 ząbków czosnku (obrany i pokrojony w plastry )

1 łyżeczka mielonego kminku

Wszystko lekko zagotować i ostudzić.

 

Mięso ułożyć w naczyniu, zalać wystudzoną zalewą i odstawić do lodówki na 3 dni

Dodatkowo przygotować;

1 kg kapusty kiszonej

3 łyżki oleju

2 cebule

2 marchewki

1 łyżeczka kminku w całości

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka maggi

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać odciśniętą i poszatkowaną kapustę, startą na dużych oczkach marchewkę oraz pozostałe przyprawy, po czym wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia lub brytfanki.

Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście04

Golonka wyjąć z zalewy, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć dodatkowo odrobiną oleju oraz mielonym czarnym pieprzem i ułożyć na kapuście.

Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście06

Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C piec aż mięso będzie miękkie ( piekłam około 2 godziny)

Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście3