Tatar

Tatar1

Dodatek zimnej i gazowanej wody do tatara sprawia iż mięso jest bardziej puszyste i delikatne.

Mięso można zarówno posiekać, skrobać jak i zmielić.

 

1 kg dobrego mięsa wołowego ( ze sprawdzonego źródła )

3 średnie cebule

7 żółtek

2-3 łyżki płynnej przyprawy do zup

0,5 szklanki oleju (może być nieco więcej)

0,5 szklanki zimnej gazowanej wody

sól,pieprz

( można również dodać 1 łyżeczkę musztardy, ja nie dodaję )

 

Mięso zmielić po czym dodać wodę i olej, następnie całość dobrze ręcznie ubić.

Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do zup i ponownie wszystko dobrze wymieszać.

Mięso podzielić na 7 części.

Każdą porcję mięsa ułożyć na talerzyku i zrobić wgłębienie.

Do każdego wgłębienia włożyć żółtko i otoczyć posiekaną cebulką

 

Kopczyki mięsa można również otoczyć posiekanymi marynowanymi grzybkami oraz korniszonami, ja tego nie dodaję bo za tym nie przepadam.

Tatar mikser