Tatar
Dodatek zimnej i gazowanej wody do tatara sprawia iż mięso jest bardziej puszyste i delikatne.
Mięso można zarówno posiekać, skrobać jak i zmielić.
1 kg dobrego mięsa wołowego ( ze sprawdzonego źródła )
3 średnie cebule
7 żółtek
2-3 łyżki płynnej przyprawy do zup
0,5 szklanki oleju (może być nieco więcej)
0,5 szklanki zimnej gazowanej wody
sól,pieprz
( można również dodać 1 łyżeczkę musztardy, ja nie dodaję )
Mięso zmielić po czym dodać wodę i olej, następnie całość dobrze ręcznie ubić.
Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do zup i ponownie wszystko dobrze wymieszać.
Mięso podzielić na 7 części.
Każdą porcję mięsa ułożyć na talerzyku i zrobić wgłębienie.
Do każdego wgłębienia włożyć żółtko i otoczyć posiekaną cebulką
Kopczyki mięsa można również otoczyć posiekanymi marynowanymi grzybkami oraz korniszonami, ja tego nie dodaję bo za tym nie przepadam.