Sernik jagodowy na zimno
Sernik odchudziłam używając chudy twaróg, a zamiast kremówki użyłam skondensowane niesłodzone mleko.
Na spód;
200 g herbatników
200 g kremu czekoladowego typu nutella
Herbatniki rozgnieść na pył, wymieszać z kremem, po czym ugnieść spód w tortownicy o średnicy 26 cm
Masa twarogowa;
500 g mielonego chudego twarogu 0 %
250 ml zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego ( użyłam 4 % )
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
250 g jagód
4 łyżeczki żelatyny ( około 18- 20 g)
150 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)
Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać zmiksowane jagody, dodać ubite mleko skondensowane.
Całość wymieszać wlewając letnią żelatynę,
Masę twarogową wlać na spód z herbatników i schłodzić w lodówce.
Jagodowa galaretka;
250 g jagód
1 galaretka jagodowa
250 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie , następnie połączyć ze zmiksowanymi jagodami
Gęstniejącą galaretkę wlać na schłodzoną masę i ponownie włożyć do lodówki