Sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno

 

Sernik odchudziłam używając chudy twaróg, a zamiast kremówki użyłam skondensowane niesłodzone mleko.

Na spód;

200 g herbatników

200 g kremu czekoladowego typu nutella

Herbatniki rozgnieść na pył, wymieszać z kremem, po czym ugnieść spód w tortownicy o średnicy 26 cm

Masa twarogowa;

500 g mielonego chudego twarogu 0 %

250 ml zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego ( użyłam 4 % )

4 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki cukru waniliowego

250 g jagód

4 łyżeczki żelatyny ( około 18- 20 g)

150 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)

Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać zmiksowane jagody, dodać ubite mleko skondensowane.

Całość wymieszać wlewając letnią żelatynę,

Masę twarogową wlać na spód z herbatników i schłodzić w lodówce.

Jagodowa galaretka;

250 g jagód

1 galaretka jagodowa

250 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie , następnie połączyć ze zmiksowanymi jagodami

Gęstniejącą galaretkę wlać na schłodzoną masę i ponownie włożyć do lodówki

Sernik jagodowy na zimno0