Łaciate ciasto z wiśniami
Ciasto;
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
szczypta soli
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
1 łyżka kakao
1 szklanka zimnej wody
¾ szklanki oleju
Dodatkowo przygotować;
500 g wydrylowanych wiśni
Całe jajka utrzeć z cukrem oraz ze szczyptą soli na puszystą masę, po czym dodać ziarenka wanilii, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i wodę.
Wszystko wymieszać i podzielić na 2 nierówne części
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 39 cm x 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Większą część ciasta wlać do blaszki, a do pozostałej części dodać przesiane kakao, wymieszać i położyć kleksy na jasnym cieście.
Na górę ułożyć wydrylowane wiśnie
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 35- 40 minut (grzanie górne i dolne)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem