Łaciate ciasto z wiśniami

Łaciate ciasto z wiśniami10

Ciasto;

5 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 laska wanilii

szczypta soli

3 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

1 łyżka kakao

1 szklanka zimnej wody

¾ szklanki oleju

 

Dodatkowo przygotować;

500 g wydrylowanych wiśni

Całe jajka utrzeć z cukrem oraz ze szczyptą soli na puszystą masę, po czym dodać ziarenka wanilii, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i wodę.

Wszystko wymieszać i podzielić na 2 nierówne części

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 39 cm x 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Większą część ciasta wlać do blaszki, a do pozostałej części dodać przesiane kakao, wymieszać i położyć kleksy na jasnym cieście.

Na górę ułożyć wydrylowane wiśnie

łaciate

 

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 35- 40 minut (grzanie górne i dolne)

Przed podaniem posypać cukrem pudrem