Ziemniaki zapiekane z polędwiczką w piekarniku
2 kg młodych ziemniaków
70 ml oleju
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
0,5 łyżeczki mielonego kminku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
Dodatkowo;
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Każdy ziemniak umyć, pokroić na 4 części i przełożyć do większego naczynia.
Olej połączyć z przyprawami i solą, po czym wlać do ziemniaków i dobrze wymieszać.
Polędwiczkę natrzeć olejem, solą oraz pieprzem
Na środku dużej blaszki ( z wyposażenia piekarnika) położyć polędwicę, po bokach rozłożyć pokrojone ziemniaczki.
Całość bez przykrycia włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 45 minut ( grzanie górne i dolne)