Racuchy drożdżowe z piekarnika
Zamiast smażyć tradycyjnie racuchy na oleju, można je upiec w piekarniku, wychodzą bardzo pulchne i miękkie
Do ciasta dodałam również rabarbar który można zastąpić jabłkami.
Ciasto;
4 szklanki mąki tortowej ( 600 g )
2 torebki suszonych drożdży ( razem 14 g )
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
4 łyżki oleju ( 50 ml )
500 ml ciepłego mleka
Dodatkowo;
400 g rabarbaru ( obranego i pokrojonego na małe kawałki )
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, oba rodzaje cukru, roztrzepane jajko, oraz olej.
Na samym końcu wlać ciepłe mleko i wszystko dokładnie utrzeć ( użyłam miksera z widełkami do wyrabiania ciasta drożdżowego )
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość, następnie wsypać rabarbar i ponownie wymieszać
Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, po czym układać po 1 kopiastej łyżce ciasta w szerokich odstępach
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 10 – 12 minut (miałam włączone grzanie górne i dolne oraz termoobieg )
Przed podaniem posypać cukrem pudrem