Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą

Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą

 

Danie pochodzi z kuchni Irlandzkiej i jest bardzo podobne do śląskiego „Panszkrautu”
Może się zdarzyć iż ziemniaki podczas tłuczenia są za suche(zależy to od rodzaju ziemniaków) wtedy dodać trochę masła lub więcej mleka (ewentualnie słodkiej śmietanki)

1,5 kg ziemniaków
1 młoda niewielka kapusta (około 800 g)
2 łyżki masła
1 pęczek dymki
2 łyżki posiekanego koperku
¼ szklanki gorącego mleka
sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
W międzyczasie poszatkować kapustę i poddusić ją na maśle,doprawiając solą.
Gdy kapusta jest już miękka, zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić posiekaną dymkę i koperek, całość wymieszać.
Gorące ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z ciepłym mlekiem, po czym dodajemy uduszoną kapustę
Całość mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy w razie konieczności solą.