Quiche ze szparagami i z szynką parmeńską z dodatkiem sera pleśniowego

11111-crop

Danie można również nazwać Tartą, różnica między nazewnictwem polega na tym że Quiche (czyt. kisz) musi zawierać masę śmietanowo – jajeczną, a tarta może mieć dowolne nadzienie.

Do masy jajecznej nie dodawałam soli ponieważ ser i szynka parmeńska jest wystarczająco słona.

Ciasto;

250 g mąki

125 g zimnego masła

1 jajko

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wszystkie składniki ciasta posiekać i zagnieć.

Uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut

Po tym czasie formę do tarty o średnicy 29 cm. wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem

IMG_6066

Następnie ciasto ponownie włożyć razem z formą do lodówki na 60 minut, po czym wyjąć i nakłuć widelcem, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut (grzanie górne i dolne)

Przygotować;

0,5 kg zielonych szparagów

wodę (mniej więcej tyle aby przykryła szparagi)

0,5 szklanki mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka masła

Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić na mniejsze kawałki zostawiając całe główki.

Wodę z mlekiem, masłem oraz przyprawami zagotować,dodać pokrojone na kawałki szparagi (oprócz główek)

Od momentu zagotowania, gotować około 5 minut, następnie odsączyć na sicie.

Masa śmietanowo-jajeczna;

5 jajek

200 ml słodkiej śmietany kremowej 30%

100 ml słodkiej śmietanki (użyłam 10% )

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką

Dodatkowo przygotować;

100 g szynki parmeńskiej

60 g sera gorgonzola

Wykonanie;

Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć pokrojone szparagi, na to pokrojoną w kostkę szynkę i rozdrobniony ser

IMG_6070

Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną, na górze ułożyć surowe główki szparagów.

IMG_6084

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 30 minut (grzanie górne i dolne)

IMG_6135