Quiche ze szparagami i z szynką parmeńską z dodatkiem sera pleśniowego
Danie można również nazwać Tartą, różnica między nazewnictwem polega na tym że Quiche (czyt. kisz) musi zawierać masę śmietanowo – jajeczną, a tarta może mieć dowolne nadzienie.
Do masy jajecznej nie dodawałam soli ponieważ ser i szynka parmeńska jest wystarczająco słona.
Ciasto;
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wszystkie składniki ciasta posiekać i zagnieć.
Uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut
Po tym czasie formę do tarty o średnicy 29 cm. wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem
Następnie ciasto ponownie włożyć razem z formą do lodówki na 60 minut, po czym wyjąć i nakłuć widelcem, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut (grzanie górne i dolne)
Przygotować;
0,5 kg zielonych szparagów
wodę (mniej więcej tyle aby przykryła szparagi)
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić na mniejsze kawałki zostawiając całe główki.
Wodę z mlekiem, masłem oraz przyprawami zagotować,dodać pokrojone na kawałki szparagi (oprócz główek)
Od momentu zagotowania, gotować około 5 minut, następnie odsączyć na sicie.
Masa śmietanowo-jajeczna;
5 jajek
200 ml słodkiej śmietany kremowej 30%
100 ml słodkiej śmietanki (użyłam 10% )
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką
Dodatkowo przygotować;
100 g szynki parmeńskiej
60 g sera gorgonzola
Wykonanie;
Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć pokrojone szparagi, na to pokrojoną w kostkę szynkę i rozdrobniony ser
Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną, na górze ułożyć surowe główki szparagów.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 30 minut (grzanie górne i dolne)