Skrzydełka jak z KFC
Najważniejsze aby kawałki skrzydełek wyjęte z ciasta naleśnikowego nie były ręcznie obtaczane w mące tylko rzucane w zamkniętym pojemniku z mąką, otrzymamy wtedy efekt taki sam jak na skrzydełkach w KFC
1,5 kg skrzydełek ( lub 2 kg )
sól
papryka ostra
czosnek suszony ( można pominąć )
Ze skrzydełek odcinamy lotki (są niepotrzebne) następnie przecinamy skrzydełko na dwie części
Każdą część posypujemy solą, suszonym czosnkiem i papryką.
Odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe;
1 szklanka tortowej mąki
150 ml mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
2 jajka
Wszystkie składniki ciasta dokładnie utrzeć i wymieszać z wyjętymi z lodówki skrzydełkami po czym ponownie włożyć do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc)
Dodatkowo przygotować;
mąkę tortową
zamykany pojemnik
1 litr oleju
Wyjąć z lodówki zamarynowane w cieście naleśnikowym skrzydełka, wsypać do pojemnika około 2 szklanki mąki.
Następnie wyjąć z ciasta parę kawałków mięsa i włożyć do pojemnika.
Pojemnik zamknąć i potrząsać przez chwilę aż mięso samo oblepi się mąką.
(Przed smażeniem można lekko strzepnąć nadmiar mąki ze skrzydełek )
Oblepione mąką skrzydełka smażyć partiami w głębokim i gorącym oleju, aż panierka nabierze złotego koloru (około 20 minut)
Moja rada;
Najlepiej do pojemnika nie wsypywać od razu całe 2 szklanki mąki, tylko partiami bo tworzą się grudki i mąkę trzeba wymieniać.
Zamiast solić każde skrzydełko, można 2 kg skrzydełek włożyć do miski, wsypać 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki suszonego czosnku oraz 1 niepełną łyżeczkę ostrej papryki.
Wszystko wymieszać i odstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.