Skrzydełka jak z KFC

IMG_5967 Najważniejsze aby kawałki skrzydełek wyjęte z ciasta naleśnikowego nie były ręcznie obtaczane w mące tylko rzucane w zamkniętym pojemniku z mąką, otrzymamy wtedy efekt taki sam jak na skrzydełkach w KFC

1,5 kg skrzydełek ( lub 2 kg )

sól

papryka ostra

czosnek suszony ( można pominąć )

 

Ze skrzydełek odcinamy lotki (są niepotrzebne) następnie przecinamy skrzydełko na dwie części

Każdą część posypujemy solą, suszonym czosnkiem i papryką.

Odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe;

1 szklanka tortowej mąki

150 ml mleka

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

2 jajka

Wszystkie składniki ciasta dokładnie utrzeć i wymieszać z wyjętymi z lodówki skrzydełkami po czym ponownie włożyć do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc)

IMG_5918

Dodatkowo przygotować;

mąkę tortową

zamykany pojemnik

1 litr oleju

Wyjąć z lodówki zamarynowane w cieście naleśnikowym skrzydełka, wsypać do pojemnika około 2 szklanki mąki.

Następnie wyjąć z ciasta parę kawałków mięsa i włożyć do pojemnika.

IMG_5981

Pojemnik zamknąć i potrząsać przez chwilę aż mięso samo oblepi się mąką.

(Przed smażeniem można lekko strzepnąć nadmiar mąki ze skrzydełek )

Oblepione mąką skrzydełka smażyć partiami w głębokim i gorącym oleju, aż panierka nabierze złotego koloru (około 20 minut)

 

Moja rada;

Najlepiej do pojemnika nie wsypywać od razu całe 2 szklanki mąki, tylko partiami bo tworzą się grudki i mąkę trzeba wymieniać.

Zamiast solić każde skrzydełko, można 2 kg skrzydełek włożyć do miski, wsypać 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki suszonego czosnku oraz 1 niepełną łyżeczkę ostrej papryki.

Wszystko wymieszać i odstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.