Tarta kokosowa z mleczkiem kokosowym

Tarta kokosowa z mleczkiem kokosowym1

 

250 g mąki tortowej

120 g masła ( o temperaturze pokojowej )

1 jajko

2 łyżki cukru pudru (60 g)

szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieć.

Formę do tarty o średnicy 29 cm. wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem

Blaszkę z ciastem włożyć do lodówki na 1 godzinę,po czym wyjąć i nakłuć widelcem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 15-20 minut

Tarta kokosowa z mleczkiem kokosowym0

 

IMG_5806

Masa kokosowa;

400 ml mleczka kokosowego z puszki

200 ml mleka krowiego

2 duże jajka

100 g wiórek kokosowych

5 łyżek cukru

2 budynie waniliowe

Dodatkowo do przyozdobienia;

2 łyżki płatków migdałowych

Oba rodzaje mleka wlać do garnka,odlać 150 ml do miseczki.

Do garnka dodać 5 łyżek cukru i zagotować.

Do miseczki z pozostałym mlekiem wsypać budynie, dodać całe jajka po czym wszystko dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka,następnie wsypać kokos i cały czas mieszać aż całość się zagotuje i zgęstnieje.

Gorącą masę wlewamy na upieczony spód,posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy aż wystygnie po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tarta kokosowa z mleczkiem kokosowym3