Placek makowy z marmoladą
150 g masła
50 g czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
200 g suchego mielonego maku
1,5 szklanki mąki
15 g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki)
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżki ulubionej marmolady
Masło,czekoladę oraz kakao roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać marmoladę,mak oraz wystudzoną roztopioną czekoladę z masłem i kakao.
Całość dobrze utrzeć i wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm (lub użyć formy do babki)
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C przez około 45-50 minut
(miałam włączone górne i dolne ogrzewanie)
Dodatkowo przygotować;
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
4 łyżki mleka
4 łyżki mieszanki studenckiej z bakaliami
Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka
Zimny placek posmarować najpierw rozpuszczoną mleczną czekoladą,następnie białą,po czym górę posypać mieszanką bakaliową.
Ciasto można również przekroić na dwie części, nasączyć i posmarować dowolnym kremem do tortu