Deser cytrynowy na biszkopcie z mascarpone

Deser cytrynowy z biszkoptem i mascarpone00

 

Biszkopt;
4 duże jajka
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki

mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, dodając cukier i cukier wanilinowy.
Dodać kolejno po jednym żółtku, po czym wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całość wymieszać i wlać do dużej tortownicy o wym 28 cm,wyłożonej papierem pergaminowym
Piec w temp.180 stopni około 10-12 minut
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Szklanką w której będzie deser wykrawać krążki z biszkoptu.

Masa z mascarpone;
250 g sera mascarpone
200 ml śmietany kremowej 30 %
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno,dodać serek i delikatnie wymieszać.

Masa cytrynowa;
3 szklanki wody
sok z 3 cytryn,razem ze startą skórką
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe

Dwie szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem z 3 cytryn oraz startą skórką cytrynową.
Jedną szklankę wody mieszamy z suchym budyniem i wlewamy do wrzącej wody z cytryną
Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowo przygotować do nasączenia;
0,5 szklanki posłodzonej wody z dodatkiem cytryny.

Wykonanie;
W szklance układać na przemian,najpierw masę cytrynową, potem lekko nasączony krążek biszkoptowy oraz masę z mascarpone.

Deser można zrobić również w formie ciasteczek,gdzie między dwa nie nasączone krążki biszkoptowe układamy masę cytrynową i serową.