Rosół nietradycyjny na podpieczonym mięsie i warzywach

Nie dodaję żadnych liści laurowych, ani ziela angielskiego ( jeśli ktoś lubi to może dodać)  natomiast wszystkie składniki potrzebne do zupy podpiekam najpierw w piekarniku.

Rosół jest bardzo aromatyczny, a podczas gotowania nie tworzy się tzw. „szumowina”

2 skrzydła z kaczki

250 g mostku wołowego

2 uda z kurczaka

4 średnie marchewki

0,5 dużego selera

0,5 dużego pora

1 korzeń pietruszki

1 średnia cebula

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżeczka oleju ( do wysmarowania warzyw i mięsa )

 

Wszystkie warzywa obrać i przekroić na połowę (dwie marchewki zostawić) po czym wrzucić do miski wraz ze wszystkimi kawałkami mięsa, następnie wlać 1 łyżeczkę oleju i wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć warzywa i mięso. Następnie wszystko włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 15 minut aż wszystko się lekko zrumieni.

(miałam włączone grzanie górne i dolne oraz termoobieg)

Podpieczone warzywa i mięso, wrzucić do garnka, wlać około 3 litry zimnej wody.

Gotować powolutku na małym ogniu przez około 2,5 godziny bez przykrycia po czym doprawić solą i pieprzem.

(Przed końcem gotowania wrzucić pozostałe 2 marchewki które po ugotowaniu pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy)

Całość doprawić przyprawą do zup w płynie.

Gotowy rosół  podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki

 

Tym którzy nie tolerują przyprawy do zup w płynie, proponuję aby podczas gotowania dodać 1 gałązkę lubczyku

rosół

 

rosół 11

Rosół nietrdycyjny,po mojemu 1