Rosół nietradycyjny na podpieczonym mięsie i warzywach
Nie dodaję żadnych liści laurowych, ani ziela angielskiego ( jeśli ktoś lubi to może dodać) natomiast wszystkie składniki potrzebne do zupy podpiekam najpierw w piekarniku.
Rosół jest bardzo aromatyczny, a podczas gotowania nie tworzy się tzw. „szumowina”
2 skrzydła z kaczki
250 g mostku wołowego
2 uda z kurczaka
4 średnie marchewki
0,5 dużego selera
0,5 dużego pora
1 korzeń pietruszki
1 średnia cebula
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka oleju ( do wysmarowania warzyw i mięsa, ale można go pominąć )
Wszystkie warzywa obrać i przekroić na połowę (dwie marchewki zostawić) po czym wrzucić do miski wraz ze wszystkimi kawałkami mięsa, następnie wlać 1 łyżeczkę oleju i wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć warzywa i mięso. Następnie wszystko włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 15 minut aż wszystko się lekko zrumieni.
(miałam włączone grzanie górne i dolne oraz termoobieg)
Podpieczone warzywa i mięso, wrzucić do garnka, wlać około 3 litry zimnej wody.
Gotować powolutku na małym ogniu przez około 2,5 godziny bez przykrycia po czym doprawić solą i pieprzem.
(Przed końcem gotowania wrzucić pozostałe 2 marchewki które po ugotowaniu pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy)
Całość doprawić przyprawą do zup w płynie.
Gotowy rosół podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki
Tym którzy nie tolerują przyprawy do zup w płynie, proponuję aby podczas gotowania dodać 1 gałązkę lubczyku