Schab suszony
Kiedyś już podawałam przepis na podobny schab typu ala’parmeński (tu przepis )
Nie można go było jednak długo przechowywać. Zrobiony tym sposobem może leżeć kilka miesięcy w lodówce.
Znajomy rzeźnik udzielił mi dwie najważniejsze rady, schabu przed suszeniem nie wolno nigdy myć, ani używać soli jodowanej.
1 kg schabu bez kości
50 g cukru
60 g soli niejodowanej gruboziarnistej
4 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry
Dodatkowo przygotować;
1 gaza higieniczna ( lub pończocha )
sznurek (naturalny)
Schab natrzeć mocno i dokładnie cukrem, włożyć do zamkniętego pojemnika na 10 godzin.
Następnie schab oskrobać nożem i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Mięso natrzeć solą niejodowaną, włożyć do pojemnika i zamknąć na 12 godzin, następnie wylać powstałą wodę i obrócić mięso ( górą do dołu) i ponownie włożyć na 12 godzin do lodówki.
Następnie znów mięso oskrobać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Teraz schab natrzeć posiekanym czosnkiem oraz wymieszanymi ziołami.
Mięsa już nie wkładamy do pojemnika tylko od razu zawijamy w gazę ( lub wkładamy do pończochy ) obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w w suchym miejscu na 10 dni.