Schab suszony

3

Kiedyś już podawałam przepis na podobny schab typu ala’parmeński (tu przepis )

Nie można go było jednak długo przechowywać. Zrobiony tym sposobem może leżeć kilka miesięcy w lodówce.

Znajomy rzeźnik udzielił mi dwie najważniejsze rady, schabu przed suszeniem nie wolno nigdy myć, ani używać soli jodowanej.

 

1 kg schabu bez kości

50 g cukru

60 g soli niejodowanej gruboziarnistej

4 duże ząbki czosnku

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry

Dodatkowo przygotować;

1 gaza higieniczna ( lub pończocha )

sznurek (naturalny)

 

Schab natrzeć mocno i dokładnie cukrem, włożyć do zamkniętego pojemnika na 10 godzin.

Następnie schab oskrobać nożem i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Mięso natrzeć solą niejodowaną, włożyć do pojemnika i zamknąć na 12 godzin, następnie wylać powstałą wodę i obrócić mięso ( górą do dołu) i ponownie włożyć na 12 godzin do lodówki.

Następnie znów mięso oskrobać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Teraz schab natrzeć posiekanym czosnkiem oraz wymieszanymi ziołami.

Mięsa już nie wkładamy do pojemnika tylko od razu zawijamy w gazę ( lub wkładamy do pończochy )  obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w w suchym miejscu na 10 dni.

 

schab