Pałki z kurczaka w kapuście pekińskiej

Pałki z kurczaka w kapuście pekińskiej

 

Zamiast pekińskiej, proponuję użyć młodej świeżej kapusty, którą wcześniej lekko obgotować jak do gołąbków.

1 kapusta pekińska
6-8 pałek z kurczaka
1 przyprawa do kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 por
papryka mielona
sól

Każdą pałkę natrzeć przyprawą, paprykę pokroić w kosteczkę, a por w półplasterki.
Kapustę rozdzielić z liści, odciąć białą część i każdy listek zanurzyć na parę sekund we wrzątku.
Dwa liście sparzonej kapusty nałożyć na siebie, ułożyć pałkę oraz trochę papryki, pora i zawinąć.
Wszystkie zawinięte pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 3 łyżki wody, posypać solą i papryką mieloną.
Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 60 minut (bez przykrycia)często podlewając wytworzonym sosem