Ciasto limonkowe

IMG_4517

 

Ciasto najlepiej smakuje podane z kleksem bitej śmietany.

100 g białej czekolady

100 g masła

2 szklanki mąki tortowej (320 g)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

200 g cukru (niepełna szklanka)

3 jajka

3 limonki

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (10 g)

szczypta soli

Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem pergaminowym,a boki wysmarować tłuszczem.

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem,startą skórkę z limonek oraz wyciśnięty sok.

IMG_4393

Wszystko wymieszać dodając letnią (lub zimną) rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Wszystko dobrze zmiksować mikserem i wlać do tortownicy.

IMG_4400

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 25 minut (grzanie górne i dolne)

Po wyjęciu z piekarnika nakłuć wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto w tortownicy, po czym nasączyć ciepłym syropem.

IMG_4438

Syrop;

150 ml wody

50 g cukru

sok z 2 limonek

(można dodać listek mięty)

Wszystko razem gotować aż płyn do połowy odparuje.

IMG_4495