Ciasto limonkowe
Ciasto najlepiej smakuje podane z kleksem bitej śmietany.
100 g białej czekolady
100 g masła
2 szklanki mąki tortowej (320 g)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g cukru (niepełna szklanka)
3 jajka
3 limonki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia (10 g)
szczypta soli
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem pergaminowym,a boki wysmarować tłuszczem.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem,startą skórkę z limonek oraz wyciśnięty sok.
Wszystko wymieszać dodając letnią (lub zimną) rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Wszystko dobrze zmiksować mikserem i wlać do tortownicy.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 25 minut (grzanie górne i dolne)
Po wyjęciu z piekarnika nakłuć wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto w tortownicy, po czym nasączyć ciepłym syropem.
Syrop;
150 ml wody
50 g cukru
sok z 2 limonek
(można dodać listek mięty)
Wszystko razem gotować aż płyn do połowy odparuje.