Karmelowo-rumowe ciasto z bezami

Karmelowo-rumowe ciasto z bezami3

 

Ciasto jest bardzo słodkie
Można tu również użyć gotowego spodu biszkoptowego.
Ciasto;
3 jaja
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem (około 8 minut),wsypać przesiane mąki z kakao i proszkiem,wymieszać.
Na dno tortownicy o śred. 26 cm położyć papier pergaminowy,po czym wlać ciasto.
Piec około 8-10 minut w temp. 180 st.

Masa;
400 g masy krówkowej
100 ml rumu
5 łyżeczek żelatyny (25 g)
1/2 szklanki zimnej wody
2 śnieżki
300 ml zimnego mleka
250 g bezików (użyłam kakaowych)

Żelatynę wsypać do garnuszka,zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia,po czym rozpuścić na malutkim ogniu.
Śnieżki ubić z zimnym mlekiem na sztywno.
Masę krówkową utrzeć z rumem,po czym dodać ubite śnieżki i letnią żelatynę.
Całość dobrze wymieszać.
Spód biszkoptowy wysmarować 3-4 łyżkami masy,na górze ułożyć połowę bezów.
Na bezy wlać resztę masy,i ponownie ułożyć resztę bezów.
Całość wstawić do lodówki na parę godzin.