Tort pomarańczowy z marcepanem
Marcepan najlepiej wałkuje się na blacie posypanym cukrem pudrem
Tort można również zrobić bez pieczenia,kupując gotowe spody biszkoptowe.
Biszkopt;
6 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
7 kopiastych łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dno tortownicyo średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić osobno,dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku
Na końcuwsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Całość wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 °C na około 20 miut (do tzw. suchego patyczka).
Masa pomarańczowa;
250 ml soku z pomarańczy
2 kopiaste łyżki cukru
1 budyń waniliowym
125 g masła
Część soku wymieszać z budyniem,pozostały sok zagotować z cukrem,po czym wlać rozmieszany budyń z sokiem,mieszać aż zgęstnieje po czym wystudzić.
Następnie utrzeć masło dodając porcjami zimny budyń.
Dodatkowo przygotować;
200 g masy marcepanowej
4 łyżki dżemu pomarańczowego
Poncz:
200 ml soku z pomarańczy
2 kieliszki likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
Biszkopt przeciąć na 3 krążki, ułożyć pierwszy krążek,nasączyć ponczem i posmarować dżemem Następnie na dżem położyć rozwałkowany marcepan.
Na marcepan położyć drugi krążek biszkoptu,ponownie nasączyć ponczem i wyłożyć masę pomarańczową.
Całość przykryć ostatnim krążkiem,nasączyć ponczem i oblać polewą czekoladową.
Gotowy tort można dowolnie ozdobić( np. kandyzowaną skórką pomarańczową i kokosem)
Polewa czekoladowa;
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
70 ml soku z pomarańczy
0,5 łyżeczki suchej żelatyny
Wszystko włożyć do garnuszka i roztopić w kąpieli wodnej