Tort pomarańczowy z marcepanem

IMG_4154

 

Marcepan najlepiej wałkuje się na blacie posypanym cukrem pudrem

Tort można również zrobić bez pieczenia,kupując gotowe spody biszkoptowe.

Biszkopt;

6 jajek

2 łyżeczki cukru waniliowego

7 kopiastych łyżek cukru

7 łyżek mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Dno tortownicyo średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić osobno,dod szczyptę soli i ubić na sztywno, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku
Na końcuwsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Całość wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 °C na około 20 miut (do tzw. suchego patyczka).

Masa pomarańczowa;

250 ml soku z pomarańczy

2 kopiaste łyżki cukru

1 budyń waniliowym

125 g masła

Część soku wymieszać z budyniem,pozostały sok zagotować z cukrem,po czym wlać rozmieszany budyń z sokiem,mieszać aż zgęstnieje po czym wystudzić.

Następnie utrzeć masło dodając porcjami zimny budyń.

Dodatkowo przygotować;

200 g masy marcepanowej

4 łyżki dżemu pomarańczowego

Poncz:

200 ml soku z pomarańczy

2 kieliszki likieru pomarańczowego (niekoniecznie)

 

Biszkopt przeciąć na 3 krążki, ułożyć pierwszy krążek,nasączyć ponczem i posmarować dżemem Następnie na dżem położyć rozwałkowany marcepan.

Na marcepan położyć drugi krążek biszkoptu,ponownie nasączyć ponczem i wyłożyć masę pomarańczową.

Całość przykryć ostatnim krążkiem,nasączyć ponczem i oblać polewą czekoladową.

IMG_4112

Gotowy tort można dowolnie ozdobić( np. kandyzowaną skórką pomarańczową i kokosem)

 

Polewa czekoladowa;

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

70 ml soku z pomarańczy

0,5 łyżeczki suchej żelatyny

Wszystko włożyć do garnuszka i roztopić w kąpieli wodnej

IMG_4127